I samarbete med Bento50

Inbjudan till ett webbinarium för en bättre värld!

A single drop of water

Med en stark drivkraft för miljö och hållbar utveckling har företaget Bento50 arbetat i över tio år med olika projekt i Brasilien. De frågor verksamheten jobbar med är vatten, ekologisk odling och biogas i områden som behöver stöd.
Redan 1993 på en studieresa till Brasilien fick Bengt upp ögonen för arbetet med att ta hand om regnvatten. Återkommande torka är ett stort problem i nordöstra Brasiliens halvöken. Bönder och urbefolkning tvingades p.g.a. torkan att lämna sina gårdar och hem. Torkan ledde till att odla blev omöjligt. Att leva blev omöjligt. Människorna tvingades in mot städerna och det enda som fanns där för dem var slummen. Slummen i Brasilien som växte sig större allt snabbare.

Se trailern för den kommande dokumentären A single drop of water

Projektet 1 miljon cisterner startade i början av 2000-talet. Det var efter FNs COP3 möte i Brasilien 1999.
Målet var som projektnamnet beskriver: 1 miljon cisterner för att alla familjer skulle få sin egen regnvattencistern. På så vis skulle de kunna stanna i sina hem och inte bara överleva utan även kunna frodas i torkan.
Genom att bygga broar med lokalbefolkningen, många ideella krafter, över 700 gräsrotsorganisationer samt med den federala regeringens stöd och år av ihärdigt och hängivet arbete så såg projektet framgång. Projektet lyckades med målsättningen, vilket gör det möjligt för familjerna att bo på landsbygden och vid sin odlingsmark.
Detta framgångsrika initiativ är ett samspel mellan innovativ teknik, social gemenskap, samt lokalt och internationellt samarbete som i grunden förändrat människors liv och villkor på den brasilianska landsbygden.
Vattenreservoarerna har radikalt minskat migrationsvågen till de stora städerna. Migrationen har skapat problem både på landsbygden och i storstadens slumområden och präglat nordöstra Brasilien, inte minst efter den omfattande torkan som inträffade under 1970- och 80-talet.

Förutom att cisternprojektet har underlättat för människor att bo kvar på sin mark, har det också skapat förutsättningar för att bygga blomstrande jordbruksföretag. Ett exempel är bröderna Montero-Lopez. Se nedan en kort presentation av deras affärsverksamhet: 

Nu bjuder STO-FN-förening in till ett webbinarium för dig som är intresserad att höra mer om hur vi med gemensamma krafter kan hjälpa varandra!

I samarbete: STO-FN-förening – Afrika Select – Röda korsets folkhögskola i Skärholmen - Bento50

Tid: 23 sept kl. 15.00-16.30
Intresseanmälan sker på: kontakt@stofn.org
Mer information finns HÄR! 


Mer om Bento50
Läs mer